USTV2

Bucurați-vă de viață aceasta nu este o repetiție.
De ce nu se vorbește încă suficient despre infertilitate în comunitățile Latinx

Abia când am început să lucrez ca redactor de reportaje la BET.com am întâlnit o femeie de culoare care căuta tratamente de fertilitate pentru a-și îngheța ovulele pentru o dată ulterioară, când va fi mai puțin ocupată cu o carieră în media și divertisment. Până atunci, eram convinsă că înghețarea ovulelor era o problemă a femeilor albe și bogate. Subiectul nu a fost abordat niciodată cu prietenele apropiate și, cu siguranță, nu a fost abordat niciodată între mine și mama mea dominicană. Dar aflând despre abordarea colegei mele de a-și asigura viitorul de mamă prin conservarea ovulelor, am realizat cât de puțin discutăm despre problemele legate de fertilitate în familiile Latinx ca a mea și în alte comunități BIPOC.

Este mult mai obișnuit să auzim despre celebrități albe și celebre care vorbesc deschis despre căile lor neconvenționale sau dificile de a deveni părinți. Oameni precum Maria Menuenos, Sarah Jessica Parker și Nicole Kidman, de exemplu, și-au împărtășit experiențele cu surogatul și fertilizarea in vitro (FIV). Rareori, auzim femei de culoare și latino-americane discutând despre acest subiect, cu excepția câtorva celebrități precum Gabriel Union, Tia Mowry și Tyra Banks.

Mulți factori culturali stau la baza și contribuie la tăcerea și rușinea din jurul infertilității Latinx. O parte a stigmatului provine probabil din credința populară că femeile Latinx sunt în mod natural foarte fertile – un stereotip de lungă durată cu legături mai mari și mai complexe cu colonizarea și sclavia. Viziunile religioase tradiționale și învechite despre importanța procreării – și noțiunea că sarcina este un dar al lui Dumnezeu, nu al științei, pentru femei – stau, de asemenea, la baza sentimentelor încrâncenate pe care le avem în legătură cu fertilitatea.

„Mă confruntam cu faptul că s-ar putea să nu fiu capabilă să am copii și vorbeam despre folosirea științei”, spune Lilliana Vazquez, prezentatoare și personalitate TV câștigătoare a premiului Emmy, care s-a luptat ani de zile să rămână însărcinată. „Pentru familia mea foarte catolică, asta va fi ca și cum aș încerca să mă joc de-a Dumnezeu.”

Vazquez, fiica unei mame mexicane și a unui tată portorican, nu și-a imaginat niciodată că se va lupta cu infertilitatea, dar după ce a făcut un test cu hormonul antimullerian, care evaluează rezerva ovariană a unei femei, Vazquez, pe atunci în vârstă de 35 de ani, a aflat că numărul de ovule era practic nedetectabil. „Dacă îmi doream o familie, am fost sfătuită să trec direct la FIV”.

Niciodată nu am învățat despre corpurile noastre ca femei tinere.
Pentru Jasmine Higgins, de la podcastul Infertilidad Latina, sănătatea sexuală reproductivă era atât de tabu din punct de vedere religios încât nici măcar ciclurile menstruale nu erau abordate: „Nu am învățat niciodată despre corpurile noastre ca tinere femei. A fost foarte discret, chiar dacă tot timpul în care am crescut, era aproape întărit faptul că vei fi mamă și că, practic, cea mai mare realizare pe care o poți avea vreodată este să fii mamă”, își amintește ea.

Și, cu toate acestea, întemeierea unei familii este adesea dificilă pentru noi. Femeile și persoanele de culoare și indigene continuă să aibă rate mai mari de infertilitate. Unele studii indică faptul că barierele lingvistice creează obstacole în calea accesului la informații și îngrijiri medicale adecvate; alte cercetări arată o neîncredere istorică față de medicii sau doctorii albi (a se vedea testele neetice de control al nașterilor pe femei portoricane), lipsa accesului la (și a accesibilității financiare a) tratamentelor de fertilitate, discursuri educaționale care nu includ sau nu vorbesc despre experiența latino-americană și discriminarea în domeniul sănătății, ceea ce duce la un risc mai mare de mortalitate maternă.

„Se întâmplă atunci când o femeie intră și plătește din buzunar pentru a-și vedea ginecologul. Sau poate că se duce la un endocrinolog pentru reproducere și nu are asigurare. Acei medici, asistente și birouri de facturare fac presupuneri greșite cu privire la faptul că vă puteți permite sau nu privilegiul FIV sau alte servicii de reproducere și tehnologii avansate de reproducere. Aceasta este o problemă uriașă, deoarece ceea ce fac în cele din urmă este să ia o decizie în locul tău și nu te educă și nu îți oferă toate opțiunile”, explică Vazquez.

Deși există puține informații legate de disparitățile în materie de sănătate în ceea ce privește infertilitatea în rândul femeilor și persoanelor de culoare și indigene, studiile arată că femeile care se confruntă cu probleme de infertilitate și care au acces la servicii de infertilitate au o probabilitate semnificativ mai mare de a fi căsătorite, de culoare albă non-hispanică, mai în vârstă, mai educate și mai înstărite.

Cu toate acestea, femeile negre nehispanice sunt de aproape două ori mai susceptibile de a avea probleme de infertilitate decât femeile hispanice sau cele albe nehispanice, iar despre impactul infertilității asupra femeilor și persoanelor de culoare latinx se știe prea puțin despre cum afectează infertilitatea.

„Studiile și resursele pe care [profesioniștii din domeniul medical] trebuie să se bazeze pentru a lua decizii se bazează în mare parte pe corpurile femeilor albe”, adaugă Higgins, a cărei homosexualitate a creat provocări suplimentare și a amplificat sentimentele de înstrăinare în cadrul instituției medicale. „De exemplu, atunci când intri într-un protocol, care este planul tău de tratament, ei fac tot ce pot pentru a-ți cunoaște corpul individual. Îl vor scana și vor face toate astea și altele, dar hormonii, tratamentul, ciclul tipic se bazează pe modul în care ar reacționa corpul unei femei albe. Nu există studii medicale care să arate cu adevărat cum reacționează corpurile femeilor de culoare și brune la acești hormoni și dacă vor reacționa sau nu în mod similar.”

Potrivit lui Progyny, infertilitatea afectează una din opt femei, dar femeile negre și indigene se confruntă cu infertilitatea în proporții chiar mai mari decât cele albe, „chiar și atunci când se iau în considerare factorii socioeconomici sau de risc, cum ar fi fibroamele”. În ciuda acestor rate mai mari de infertilitate, femeile de culoare și latino-americane au mai puține șanse de a accesa un tratament și, dacă o fac, ar putea aștepta de două ori mai mult timp înainte de a cere ajutor.

Statisticile recente arată că unele dintre cele mai mari scăderi ale nașterilor au fost în rândul femeilor și persoanelor de origine latino-americană. Așa-numita rată de fertilitate hispanică, potrivit Statista, a scăzut de la 98,3 la sută în 2006 la 65,3 la sută în 2019, o prăbușire drastică.

Într-un climat politic și social care continuă să perpetueze sentimentele anti-negru și anti-indigene, este din ce în ce mai important atât sensibilizarea cu privire la modul în care infertilitatea afectează în mod disproporționat comunitățile BIPOC, cât și creșterea accesului la informații medicale și la tratament pentru a aborda problema.

Pentru Vazquez, corectarea unora dintre problemele sistemice legate de infertilitatea latino-americană începe acasă, cu conversații mai sincere și mai frecvente despre sănătatea reproducerii. „Trebuie să creăm un spațiu sigur pentru a spune: ‘Hei, ascultați, nu știu nimic despre asta. Știți cu toții despre asta? Ați auzit de înghețarea ovulelor? Ce este inseminarea intrauterină (IUI)?”. Acestea sunt conversațiile pe care trebuie să le includem la masa de cină sau la brunch.”

Dacă primești o trimitere la un specialist, ceea ce este foarte probabil, oamenii care fac aceste trimiteri fac judecăți despre tine pe baza culorii pielii tale și pe baza tipului de asigurare pe care o ai
Este la fel de imperativ, dacă nu chiar mai imperativ, să îi tragem la răspundere în mod colectiv pe medici pentru discriminarea comunităților de culoare atât la nivel micro, cât și la nivel macro. „Dacă primești o trimitere la un specialist, ceea ce cel mai probabil se întâmplă, persoanele care fac aceste trimiteri fac judecăți despre tine pe baza culorii pielii tale și pe baza tipului de asigurare pe care îl ai”, adaugă Vasquez.

În timp ce șansele rămân, din punct de vedere statistic, în defavoarea comunităților BIPOC în domeniul sănătății reproducerii, Vazquez și Higgins văd un aspect pozitiv. Să luăm Kindbody, de exemplu, un serviciu de fertilitate, ginecologie și wellness cu care colaborează personal Vazquez atunci când nu se află în circuitul de divertisment. Clinicile sale apar în marile orașe americane, promițând acces egal și prețuri accesibile persoanelor care doresc să se trateze indiferent de rasă, etnie și orientare sexuală: „Kindbody creează un centru de sănătate reproductivă pentru femeile de toate culorile, dimensiunile și originile. Misiunea lor principală este de a face sănătatea reproducerii la toate nivelurile, accesibilă și la prețuri accesibile, atât prin educație, cât și prin acces, cu tone de conținut online gratuit.”

O altă resursă neprețuită pentru persoanele care se luptă cu infertilitatea, potrivit lui Higgins, este Resolve.org. „Ei sunt o fundație care ajută femeile din toate mediile și situațiile financiare să obțină acces care ține de situația lor unică.”

Resolve este o asociație națională de infertilitate și o organizație de susținere a pacienților care oferă grupuri de sprijin gratuite în peste 200 de comunități și se mândrește cu faptul că servește drept „organizația de bază pentru oricine se confruntă cu provocări în construirea familiei”.

Higgins are câteva cuvinte de înțelepciune (și de avertizare) pentru persoanele Latinx și BIPOC care se confruntă cu probleme de fertilitate, oferind podcastul ei ca un ghid pentru călătoriile lor: „Va trebui să vă pregătiți mintea pentru că va fi foarte confuz”, spune ea. „Sperăm ca Infertilidad Latina, podcastul, site-ul și pagina de Instagram să le permită oamenilor să pună întrebări, să le ofere sprijinul de care au nevoie, pentru că, fără el, am suferit foarte mult. Încă suferim, dar, cel puțin acum, ne avem unii pe alții și o comunitate mai mare de oameni. Comunitatea Latinx este atât de largă și de vastă.”

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.