USTV2

Bucurați-vă de viață aceasta nu este o repetiție.
Acestea sunt cele mai frecvente concepții greșite despre intimitate în comunitatea persoanelor cu dizabilități

Conversația cu privire la sex, intimitate și întâlniri în comunitatea persoanelor cu dizabilități trebuie să se schimbe. În timp ce sexul cu dizabilități a apărut în emisiuni TV recente (mulțumesc, Sex Education și The L Word: Generation Q), mai este încă un drum lung de parcurs, atât pe ecran, cât și în afara lui. „Stereotipurile și stigmatizările sunt probabil cele mai mari obstacole pentru persoanele cu dizabilități atunci când vine vorba de a găsi și de a avea o viață amoroasă sănătoasă”, a declarat Dr. Sheypuk, psiholog clinician, pentru POPSUGAR într-un interviu prin e-mail. Unii oameni au concepția greșită că persoanele cu dizabilități sunt incapabile să facă sex sau să se excite, sau că sunt asexuate cu totul. Acest lucru nu este adevărat câtuși de puțin.

„Stereotipurile și stigmatizările sunt probabil cele mai mari obstacole pentru persoanele cu dizabilități atunci când vine vorba de a găsi și de a avea o viață amoroasă sănătoasă.”
Influencerul cu dizabilități Alex Dacy s-a deschis în legătură cu acest subiect pe rețelele de socializare, subliniind faptul că oamenii trebuie să normalizeze întâlnirile cu persoanele cu dizabilități. Deoarece persoanele cu dizabilități nu sunt portretizate foarte des în filme, la televizor, în reclame și nu numai, conceptul unei persoane cu dizabilități care are o relație intimă sau o relație deloc ar putea părea chiar nefiresc pentru unii. Atunci când oamenii cred că persoanele cu dizabilități nu sunt sexuale, acest lucru perpetuează construcțiile sociale neadevărate. „Prin munca mea cu persoanele cu dizabilități, am descoperit cât de puternice și dăunătoare sunt aceste concepții greșite și că nu doar persoanele fără dizabilități le cred”, a declarat Dr. Sheypuk. „Aceasta este o parte semnificativă a abilității noastre internalizate și trebuie să lucrăm cu toții pentru a expulza aceste convingeri negative din cultura noastră în ansamblu.”

„Gândiți-vă la asta, ne petrecem întreaga viață găsind soluții creative pentru a exista într-o lume în mare parte inaccesibilă. De ce nu ar trebui ca această ingeniozitate să se extindă și în dormitor?”
Spargerea acestor stereotipuri va schimba concepțiile pe care le au atât persoanele cu handicap, cât și cele fără handicap. „Cred că în cadrul comunității persoanelor cu dizabilități persistă o convingere puternică potrivit căreia nu vei găsi niciodată un partener dacă ești handicapat”, a declarat Holly Greader, blogger și avocat al persoanelor cu dizabilități. „Dau vina pe societate și pe mass-media pentru acest lucru, pentru că a durat atât de mult timp pentru a reprezenta comunitatea persoanelor cu dizabilități în tot ceea ce ține de relațiile intime și de sex.” A acorda comunității persoanelor cu dizabilități recunoaștere în locurile în care persoanele fără dizabilități primesc acoperire ar trebui să fie ușor, nu nemaiauzit.

Când vine vorba de normalizarea sexului cu dizabilități, conversația se poartă deja în comunitatea persoanelor cu dizabilități. „Unii dintre cei mai creativi oameni din punct de vedere sexual pe care i-am întâlnit au fost persoane cu dizabilități”, a declarat doamna Virginia în scaun cu rotile, Ryann Mason. „Gândiți-vă la asta: ne petrecem întreaga viață găsind soluții creative pentru a exista într-o lume în mare parte inaccesibilă. De ce nu ar trebui ca această ingeniozitate să se extindă și în dormitor?”. De la sex și întâlniri până la accesibilitate și reprezentare, înlăturarea concepțiilor greșite inexacte este un pas pe drumul spre asigurarea egalității pentru toată lumea și pentru fiecare corp.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.